Tuesday, December 18, 2012

Thursday, September 17, 2009


BERDAKWAH DENGAN MATA PENA


Oleh : Nur Khalida Osman.

Bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah kita berjumpa lagi dalam Al-Khattab edisi ke 6 ini. Untuk kali ini, mari kita berkenalan dengan salah seorang novelis muda yang maju bertapak dalam bidang penulisan dan juga pendidikkan di Malaysia sekarang. Saya tidak berkesempatan menemu ramah beliau kerana kesibukkan beliau yang baru menjawat jawatan Pensyarah di UM. Walaubagaimanapun, beliau dengan murah hatinya berkongsi hasil temu ramahnya dengan seorang pelajar jurusan dakwah yang sedang membuat ‘project paper’ tahun akhirnya di UM dengan tema berdakwah dengan novel. Dia mengambil karya-karya berunsur dakwah Fatimah Syarha sebagai ‘case study’.Tujian Fatimah Syarha berkongsi temu ramah ini adalah untuk menyalurkan impian dan suara hatinya buat para penulis dakwah sekalian. Semoga perkongsian yang dititipkan ini dapat dijadikan sumber semangat untuk kita turut terjun ke medan yang sama yang telah dilalui oleh para penulis Islam yang lebih awal menyusun jejak mereka dalam menyebarkan dakwah melalui wadah penulisan ini.

Biodata Penulis

Fatimah Syarha Binti HJ. Mohd Noordin. Dilahirkan pada 17 Oktober 1984 di Kuala Terengganu. Kini menetap di Kuala Lumpur bersama suami tercinta, Dr.Farhan Hadi bin Hj. Mohd Taib. Merupakan graduan UIAM, Kuliyyah Ilmu Wahyu dan Sains Kemanusiaan, pengkhususan dalam Fiqh dan Psikologi. Kemudian mengambil Ijazah Bacaan Quran bersanad dan Daurah Bahasa Arab di Universiti Syeikh Ahmad Kiftaro, Damsyiq , Syria . Menyambung pengajian peringkat 'Master' di UIAM dalam bidang Fiqh dan Usul al-Fiqh. Beliau juga berkhidmat sebagai editor dan penulis di Syarikat Telaga Biru Sdn. Bhd.

Berpengalaman menjadi Peer Tutor di UIAM, Naqibah Study Circle UIAM, Fasilitator Pro-CAST Consultancy Sdn. Bhd, Ketua Pengarah Kumpulan Panel Editor UIAM, Ustazah di Sekolah Rendah Ibn Kathir, Gombak, Eksekutif Komunikasi Korporat di Kolej Teknologi Darul Naim dan sebagainya. Kini berkhidmat sebagai tenaga pengajar di Universiti Malaya di Jabatan Sains Gunaan dan Pengajian Islam.

Pernah dinobatkan sebagai novelis Sayembara Mengarang Novel Remaja DBP 2006. Antara karyanya yang terkenal ialah Seindah Mawar Berduri, Tautan Hati, Syabab, Musafir Kasih, Petua Membuat Orang Jatuh Cinta dan Duhai Teman Sejatiku. Mula berkarya dengan Telaga Biru Sdn. Bhd. pada Disember 2005.

Hasil temuramah Fatimah Syarha bersama pelajar tahun akhir jurusan dakwah di UM.
1.Apakah kayu ukur untuk menilai penerimaan novel dalam masyarakat di Malaysia?
Bagi syarikat penerbitan, kayu ukurnya ialah jumlah jualan.

Bagi penulis, kayu ukurnya ialah sokongan dan respon-respon pembaca melalui sms, e-mail, ym, friendster, surat dan sebagainya.
Bagi remaja pula, penerimaan novel sering diukur pada sejauh mana kawan-kawannya memperbincang tentang hal ini tidak kira melalui perbualan harian atau perbincangan dunia maya.

2.Menurut pandangan akak, apa prestasi penerimaan / sambutan terhadap novel dalam masyarakat pada masa kini?

Baik dan memberangsangkan.

3.Mengapa akak berkata demikian? (merujuk jawapan akak no. 2)

Masyarakat hari ini sedang dilanda tren semasa iaitu kecenderungan terhadap novel. Bahang kejayaan novel Ayat-Ayat Cinta dari Indonesia yang memaparkan unsur-unsur Islamik mungkin menjadi salah satu penyumbang ke arah tren semasa ini. Biarlah sambutan terhadap novel ada pasang surutnya, yang penting Islam yang diketengahkan dalam novel-novel Islamik akan cuba membuka minda pembaca agar menjadikan kehidupan beragama itu bukan satu tren semasa, sebaliknya satu penghayatan dalam cara hidup. Kesan pada masa akan datang yang diharapkan, mesej Islam akan terus memancing minat mereka tidak kira ia disampaikan dalam medium apa sekalipun.

4.Apakah kesan daripada membaca novel atau tidak membaca novel? (perbezaan yang boleh dilihat daripada orang yang suka membaca novel dengan orang yang tidak suka membaca novel)

Novel biasanya medium yang dekat di hati remaja. Ia mempunyai kuasa dan pengaruh tersendiri dalam kehidupan mereka. Ramai juga yang mengatakan ia menjadi ‘turning point’ kearah sesuatu perubahan. Kesedaran membaca memang wujud di kalangn mereka cuma masih keliru memilih bahan bacaan yang berfaedah. Mereka perlu dipandu. Remaja yang suka membaca novel cinta dusta, akan cenderung untuk menghampiri zina. Remaja yang langsung tak membaca novel pula, cenderung mencari bahan bacaan berbentuk hiburan dan gosip. Remaja yang mempunyai kesedaran untuk membaca novel-novel Islamik, bukan sahaja membantunya mendapat satu inspirasi hidup malah memperkayakan ilmu, bahasa dan sastera.

5.Bagaimana ingin menanam minat menulis novel? (dari sudut pandang novelis / da’ie)

Pertama sekali, nak jadi apa sekalipun, atau nak buat apa sekalipun, perlu ditanam
minat nak mengamalkan dan menyebarkan Islam. Kemudian, jika dikesan seseorang itu mempunyai banyak impian atau kisah hidup yang boleh diambil pengajaran, sedarkan mereka peri pentingnya menyalurkan pengalaman atau imaginasi itu kepada masyarakat supaya mereka memahami Islam dalam bentuk realiti.
Sama ada mereka mula menulis blog atau cerpen, itu satu permulaan yang baik dalam dunia penulisan. Yang penting Islam dapat tersebar. Huruf demi huruf yang ditaip akan berkembang menjadi ayat, kemudian berkembang lagi menjadi perenggan seterusnya menjadi satu cerpen.
Hanya perlukan sedikit lagi kesabaran untuk memperkembangkan cerpen tu menjadi beberapa cerpen yang dinamakan bab, maka terbentuklah novel. Mudah bukan? Ia ibarat kita ingin membuat sebuah ladang. Pokok demi pokok perlu ditanam sebelum mebentuk satu dereten pokok, seterusnya terbentuklah beberapa deretan pokok dan
akhirnya barulah menjadi ladang. Rasa mulia dengan usaha nak Bantu Islam bukan terlalu memikirkan natijah. Nanti tak siap novel tu kerana dibelenggu bisikan negatif dalam diri.

6.Bagaimana ingin menanam minat membaca novel? (dari sudut sasaran pembaca / mad’u)

Kalau mad’u tu dekat dengan kita, boleh hadiahkan kepadanya untuk merangsang minatnya membaca. Promosi oleh pihak syarikat pula melalui akhbar dan majalah banyak menyumbang ke arah minat sasaran pembaca. Selain itu, promosi tidak langsung oleh pembaca-pembaca sendiri melalui perbincangan di dalam forum, diskusi, internet dan sebagainya turut merangsang minat pembaca.

7.Apakah langkah yang perlu diambil oleh novelis untuk menarik minat masyarakat terhadap pembacaan novel ?

Novelis-novelis Islam perlu bangkit serentak beramai-ramai dalam mewujudkan gelombang novel-novel Islam hingga masyarakat menyedari kewujudannya dan tergerak hati untuk mengenali bahan bacaan itu dengan lebih dekat. Gelombang ini sedikit-sebanyak boleh melenyapkan bahan bacaan yang tak berfaedah kerana pembaca mula mengetahui mereka mempunyai alternatif. Oleh itu, saya menyeru anda, bukan orang lain tapi anda, untuk mula berkarya hari ini! Ayuh, kita bangkit serentak! Kalau bukan hari ini, bila lagi?
8.Apakah ciri-ciri novel yang dikira bermutu pada pandangan akak?

Akak memberi pandangan sebagai seorang da’ie bukan sebagai seorang hakim penilai DBP, maka bagi akak, apa-apa sahaja novel yang boleh menyerlahkan kefahaman
Islam yang jernih, itulah novel yang bermutu. Masakan tidak, tiada yang lebih bermutu melainkan mesej Islam. Sesuatu yang lebih diperjuangkan oleh seorang da’ie ialah matlamat bukannya cara. Cara itu mesti kreatif dan pelbagai serta teguh dengan panduan al-Quran dan al-Sunnah. Jika hakim penilai DBP, mungkin mereka akan melihat banyak faktor seperti bahasa, semangat nasionalisme, sejarah bangsa dan sebagainya. Apapun, jika elemen-elemen ini dapat diselarikan, ianya mungkin lebih baik untuk dakwah.

9.Apakah persediaan awal / kemahiran yang perlu dikuasai untuk menghasilkan sebuah novel yang baik?

Kemahiran untuk amal, ikhlas dan istiqamah paling penting. Jangan lupa sentiasa menambah ilmu dalam apa jua bidang. Ianya akan memberi kekuatan mesej dan roh dalam sesuatu novel. Memahirkan diri dengan kefahaman Islam dan penghayatannya jauh lebih penting daripada memahirkan diri dengan urusan-urusan teknikal yang lain.

Kemahiran-kemahiran lain dalam penulisan novel seperti bahasa, format gaya DBP, ejaan, struktur ayat, metafora dan lain-lain akan menyusuli sebaik sahaja kita mula mengangkat pena untuk menghunus kalam kebenaran. Kita nak sampaikan Islam dengan novel, sudah tentu kita akan termotivasi untuk menambah ilmu tentang gaya penulisan novel mengikut format yang diiktiraf. Banyak kursus-kursus penulisan yang boleh diikuti.

Nasihat akak kepada penulis novel yang lain atau bakal novelis suatu hari nanti dan pembaca novel atau mereka yang baru ingin berjinak dengan novel ataupun tiada hati untuk membaca novel dan buat mereka yang ingin memperjuangkan agama Allah, berdakwah dengan mata pena, maka ingatlah, Allah telah bersumpah dengan mata pena dan apa yang ditulis dalam surah al-Qalam ayat 1-2. Jadikan sumpah Allah ini sebagai satu motivasi penggerak kerana Allah tidak akan bersumpah dengan sesuatu melainkan kerana kepentingannya. Ketauhilah, langkah jihad ini tak maju dek puji, tak mundur dek keji tapi kan tetap melangkah memburu reda Ilahi.

Kepada mereka yang baru berjinak dengan novel, jika di situ ada Islam pasti di situ ada kebaikan. Ketahuilah bahawa Islam agama yang syumul, mempunyai alternatif dalam semua perkara. Tinggalkan novel yang tak bermanfaat kepada novel berfaedah sebagaimana perlunya meninggalkan hiburan melalaikan kepada hiburan islamik. Jadilah ‘full time’ Muslim bukan ‘part time’ Muslim. Ayuh, baiki diri dan serulah orang lain.
http://persatuan-pmms.blogspot.com/2009/09/berdakwah-dengan-mata-pena_17.html

No comments:

Post a Comment